Skip links

2019 Yılında PR Sektörünün Takip Etmesi Gereken 10 Trend

PR’ın gazete, dergi, radyo ve televizyon için basın bültenleri yazarak her gazeteciye gönderildiği ve sadece itibar yönetimiyle sınırlı olduğu günler geride kaldı.

İnternete her cihaz ile kolayca ulaşılması, PR için yeni fırsatlar yarattı. PR profesyonellerinin değişen bu dinamiklere uyum sağlamaları gerekiyor. Geleneksel PR’dan Dijital PR’a kaymaya odaklanılması gerektiği aşikar ve bu nedenle de PR’daki önemli eğilimleri görmezden gelemeyiz. O halde 2019 yılı boyunca PR sektörünün takip etmesi gereken 10 trendi sıralayalım.

1. Basın Bültenleri Tarihe Karışmadı Ancak Alternatif Yollar Da Var

Basın bülteniyle geleneksel yöntemler kullanılarak bir şirketteki önemli gelişmeyi duyurmanın modası geçti. Evet, şirketler haberlerini yaymak için bir araç olarak hala basın bültenlerini kullanıyorlar, ancak bununla sınırlı kalınmamalı. Bu günlerde şirketler ve ajanslar, tek bir gazeteciyi doğrudan hedeflemek ya da bülten yansımasını bir influencer’in kullanması için işbirliği yapmak gibi daha yeni ve daha hızlı yollar kullanmaya başladılar. Bülteninizi online mecralarda yayınlatmak ve sosyal medya aracılığıyla trafiği artırmak artık daha kolay.

2. Sonuçlar Ölçülebilir Olmalı

PR herhangi bir iş için kritik öneme sahiptir ve uzun vadeli sonuçlar almanıza yardımcı olur. PR faaliyetlerinin sonuçları her zaman sorgulanmıştır çünkü bunlar ölçülebilir değildir. PR’ın uygun veri analizleri aracılığıyla etkisini anlamak ve iletişiminizi buna göre şekillendirmek artık mümkün. PR faaliyetlerinin doğru ölçülmesine yardımcı olmak için veriye dayalı metrikler oluşturmanız önemlidir. Hedef kitlenizi anlamak için bu verileri kullanabilirsiniz.

3. Markanızın Yöneticilerini Düşünce Lideri Yapabilirsiniz

Yeni ve yükselen bir trend, şirketlerin üst düzey yöneticilerinin / CEO’larının düşünce lideri olarak öne çıkmasıdır. Bunun nedeni belirli bir konu hakkında otorite olduğunuzu göstererek, hedef kitlenizin dikkatini ve güvenini kazanabilmenizdir. Bunu çeşitli portallardaki bloglar, makaleler, görüşler ile yapmak mümkün. LinkedIn ve Medium gibi tanınmış portallarda bu tür yazılar yayınlamak, yöneticilerin ve şirketlerinin güvenilirliğini artırmaya yardımcı olacaktır.

4. İçeriğiniz Yeterince Okunuyor mu?

Evet, içeriğinizi oluşturdunuz ve yayınladınız. İçeriğinizin erişimini ve okuyucu sayınızı artırmak için, sosyal medyayı kullanmanız gerekir. Ancak sadece paylaşım yapmak çok verimli olmaz. Sponsorlu reklamlar ile de birleştirmeniz gerekiyor. Facebook, Twitter, Instagram ve LinkedIn gibi mecraların reklam araçlarını kullanarak, tam olarak hedeflemek istediğiniz kitleyi seçebilir ve içeriğinizin etkileşimini artırabilirsiniz.

5. Influencerler Hedef Kitleniz Tarafından Takip Ediliyor

Sosyal medyanın hayatlarımızdaki artan önemini göz ardı edemeyiz. Kitlenize ulaşmanız için yeni yollar bulmanız önemlidir. Yükselen eğilimlerden biri de markanızın sektörüne uygun influencerler ile iş birliği yapmaktır. Bu, ürün gönderimi veya ücretli işbirliği ile olabilir. Sektörünüzden yüksek erişime sahip doğru tipte influencerlerın seçilmesi size mükemmel sonuçlar verir.

6. Basın Mensuplarının Sayısı Azalıyor

Ne yazık ki, son yıllarda hem yerel hem de ulusal düzeyde çalışan gazetecilerin toplam sayısında bir düşüş gördük. HaberTürk ve Vatan gazeteleri kapatılırken birçok gazete sayfa sayılırını azalttı ve hafta sonu eklerini de yayımlamayarak önemli işten çıkarmalar gerçekleştirdi. Bu yüzden doğru muhabiri doğru zamanda hedeflemek, bir zamanlar olduğundan daha zor.

7. SEO, SEO ve SEO

SEO, PR’ın göz ardı edemeyeceğiniz vazgeçilmez bir parçasıdır. İlgili anahtar kelimeleri bulmak ve bunları içeriğinize entegre etmek için SEO kullanmak, arama motorlarının ilk sayfasında yer alma şansınızı artıracaktır.

8. Mecraların Reklama İhtiyacı Var

Geleneksel medya hayatta kalmak için ciddi paralar harcıyor. Bu nedenle medya, PR uzmanları için gittikçe daha az yansıma alanı haline gelecektir. Yakında bazı seçkin kitlelere ulaşmanın tek yolu reklam olabilir.

9. Video İçerikler Daha Çok İlgi Görüyor

Bir video aracılığıyla içeriğinizin görüntülenmesi yalnızca daha iyi bir etki oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda markanızın akılda kalmasını sağlar. Video içerikler, mesajınızı daha etkili bir şekilde iletmenize yardımcı olacaktır. Çünkü kitleniz, blog yazılarını ve haberleri okumak yerine telefonlarındaki bir videoyu izlemeyi tercih eder.

10. Gerçek Zamanlı Pazarlama Her Zaman İşinize Yarayacaktır

PR sektöründe gelişmekte olan en büyük trendlerden biri de gerçek zamanlı pazarlamadır. Herkes tarafından konuşulan ve gündemde bomba etkisi yaratan konular, gerçek zamanlı pazarlama için zemin oluşturur. PR uzmanı olarak bunu markanız ile ilişkilendirip fırsata çevirerek farkındalık yaratabilirsiniz. Bunu yaparken Twitter’a daha fazla zaman ayırmayı ve her zaman hazırlıklı olmanız gerektiğini unutmayın.

Leave a comment

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak ve trafiğimizi analiz etmek için çerezler kullanıyoruz.
Home
Account
Cart
Search
Keşfet
Sürükle